Lucas ”Sagan om ringen-Ringens brödraskap”


Bokrecension
Boken jag ska recensera heter Sagan om ringen – Ringens brödraskap. Boken är en av tre böcker och författaren som skrev boken hette J. R. R Tolkien. Boken är en fantasy roman.
 Handlingen kretsar mellan ont och gott och i centrum står den magiska härskarringen som en gång smiddes av mörkrets herre Sauron. Det blir krig mellan Sauron och det fria folket och under kriget blir Sauron besegrad. Ringen blev förlorad i flera tusen år, tills ringen hittas av Gollum där den stannar och fördärvar honom i ungefär 500 år, ända tills hoben Bilbo kommer in i Gollum grotta och tar ringen. Efter 60 år ärver Frodo sin morbror Bilbos ring. Men trollkarlen Gandalf anar oro om ringen och skickar iväg Frodo i sällskap med sina vänner Sam Gamgi, Merry och Pippin. Han skickar dem till Mordor för att§ förstöra ringen där den skapades. Boken är uppdelad i två delar. I den första delen får man hänga med när Frodo beger sig till Vattnadal  (alvernas rike). Och andra delen är det från Vattnadal till Mordor.
 Vad det gäller huvudpersonen är Frodo den solklara. Men eftersom det här är en trilogi och jag bara läste den första boken kan det vara lite svårt men jag ska göra mitt bästa att beskriva boken.  Man märker ju mera Frodo har ringen desto mera övertagen (av ringen) blir han. T ex på vad som kan hända om man har ringen är att bäraren blir lätt arg och girig. Om man tar en titt på Gollum så var han var i början en snäll hob som Frodo, men han fick tag i ringen, och han hade den i 500 år (eftersom ringen ger oändligt liv) och den gjorde så att Gollum gjorde hemska saker, som att döda sin bästa vän.
 Vad det gäller samhället så utspelar sig allt i Midgård. Författaren beskriver inte miljön lika mycket som man skulle vilja för om man tittar på filmerna så är miljön otroligt vacker. Boken släpptes 1954 i USA och 1959 i Sverige.
Språket som författaren använder är långa komplicerade meningar men det är också lite gammeldags ord som t ex ty.
Denna bok är kronologisk och författaren använder ett indirekt tal. Författaren är allvetande.
Budskapet i den här boken tror jag kan vara att girighet och beroende inte leder till något bra. För i boken är det flera som inte ens har rört ringen men blir galna i den ändå och försöker döda Frodo för ringen. Det är inte värt att förlora så mycket på grund av en ring i det här fallet.
Jag tycker att författaren verkligen har lyckats. Boken äger.
Den är väldigt spännande men samtidigt ganska rolig. Jag rekommenderar den till vem som helst som letar efter en fantasy roman. Det fanns ett ord som jag inte förstod som ty. Man får slå upp vad ordet betyder eller fråga mamma eller pappa.
Boken var väldigt bra, jag ger den 5 av 5 möjliga.
Annonser

4 thoughts on “Lucas ”Sagan om ringen-Ringens brödraskap”

 1. 🌟du har beskrivit boken bra. Jag har också läst boken och jag hadde beskrivit boken som du gjorde.

  🌟du sa att författaren hadde svåra ord det var bra att du gav ett exempel på ett svårt ord.

  💭du kunde beskrivit miljön bättre för du hadde sätt filmerna.

  • När man skriver om i miljön i en bok ska man utgå från TEXTEN och inte från eventuella filmer. 🙂 Bra feedback när du ber om ett exempel på ord! Snyggt!

 2. Star: Bra att du ger exempel ur boken om t.ex varför du tycker så eller varför det är så. Då får man en tydligare bild om hur boken är och vad det är för slags bok.

  Star: Du har får med det mesta vilket är bra då man kan få en bra bild om boken är något man skulle vilja läsa eller rekommendera till någon.

  Wish: Det skulle var bra om du hade haft styckindelning, för ibland blev det lite svårt att förstå vad du beskrev just då och förstå vad du menade. Men annars vad det bra skrivet.

 3. Star: Du följer instruktionen väl och tar upp alla underrubriker som vi pratat om.
  Star: Du skriver tydligt och lättfattligt, det är aldrig oklart vad du menar.
  Wish: När du skriver din text använder du ord och formuleringar på väldigt olika stilnivå t.ex. ”Handlingen kretsar mellan ont och gott och i centrum står den…”, ”Boken äger”, ”Budskapet i den här boken tror jag kan vara att girighet och beroende inte leder till…”, ”Jag tycker att författaren verkligen har lyckats.”. Du blandar ett väldigt vuxet sätt att uttrycka sig på med ett ungdomligare språk. Hur kommer det sig?

  När du skriver försök att tänka dig vem du skriver för, mottagaren. Anpassa ditt språk efter det och håll samma stilnivå genom hela texten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s