Nina ”Skandaler”

Bokrecension på boken Skandaler i serien Pretty little liars.

Jag har läst boken Skandaler i serien Pretty little liars, det finns sammanlagt fyra böcker i serien Pretty little liars. Skandaler är den tredje boken i serien pretty little liars. Författarens namn är Sara Shepard.

 

Boken är en typisk ungdomsroman som består av fem huvudpersoner vars namn är Aria, Spencer, Hanna, Emily och Alison. Alison, som också är den så kallade ”ledaren” i gruppen blir mördad. Tjejerna är förkrossade. Strax efter händelsen får tjejerna SMS av en stalker som kallar sig själv för –A, ”-A” vet i princip allt om tjejerna, A visar sig väldigt tydligt och ger kluriga ledtrådar om vem denna någon är, –A vet också vem som mördade Alison och har nämnt det till tjejerna flera gånger.

 

Alison var den mystiska och den förförande tjejen, hon hade alltid något på gång och var dessutom riktigt lurig, man visste aldrig vart man hade henne. Hon bestämde över alla i gänget, det var bara att acceptera det. Alison var ledaren i gänget och alla killar gillade henne mest.

 

Hanna var tjejen som gått från en osäker ”loser”, (som de uttrycker sig i boken), till en mycket populär tjej. Hon bär alltid de senaste och har alltid på sig de dyraste sakerna. Hanna är mycket snäll men kan vara kaxig ibland. Hon har ju själv varit den mobbade vilket resulterat i att hon inte är lika elak som de flesta andra populära är.

 

Spencer var tjejen som var tvungen att vara bäst på allt, hon är alltid ute efter de bästa betygen, (hon får också alltid de högsta betygen). Hon och hennes syster Melissa har ett mycket svagt systerband och bråkar ofta, Melissa och Spencer ser varandra som konkurrenter och tävlar alltid vilket resulterar mycket bråk.

 

Emily, hon går igenom en svår period och vet inte riktigt vem hon är, hon är inte säker i sig själv eller hennes läggning. Under bokens gång tar hon reda på vem hon är, hon accepterar det men inte hennes föräldrar, de gör allt för att försöka ändra på Emily.

 

Bokens samhälle är mycket likt Sveriges miljö. Grönt med mycket skog, det är ett väldigt fritt samhälle då alla får tycka lite hur de vill. Tjejerna bor i Rosewood som är en mycket liten kommun i USA. Rosewood är så pass litet så att man kan känna igen personer och bilar. Alla känner i princip alla som bor där.

 

Sara använder ett mycket vardagligt språk. Man märker tydligt att texten är riktad mot en viss åldersgrupp. Berättelsen är kronologisk ordnad, man förstår allt som är skrivet. Sara är mycket bra på att uttrycka hur saker och ting ser ut, hur personer känner sig och hur människorna ser ut. Man skapar sig snabbt en egen uppfattning och tänker sig allt som en film. Sara använder också ett indirekt tal vilket betyder att hon skriver ”Hon gick fram till bänken och satt sig ner, solen sken och hon kände sig glad”, alltså i dåtid.

 

Jag tror att Saras budskap med boken är att man inte ska ljuga eller att man inte ska lita på någon som man känt under en kort tid, alltså vänta med att öppna sig för någon ny. På bokens framsida står det ett citat som lyder ”Lita aldrig på en vacker flicka med en mörk hemlighet, så något i den stilen.

 

Jag tycker att det är en väldigt bra bok som verkligen lyckats med alla punkter som en läsare är ute efter. Den gör så att personen som läser boken blir intresserad och bara läser vidare, det är verkligen svårt att lägga ifrån sig boken när man väl är igång och läser den. Boken är beroendeframkallande och det är ingen som helst tvekan att fortsätta läsa de andra böckerna i serien. Ibland blev det ganska tråkigt då det var onödiga dialoger mellan två karaktärer. Man kunde inte slarvläsa delar i boken eftersom att man verkligen var tvungen att vara på hugget. Man fick små hintar om vem –A var, men man får dock inte reda på det är än. Jag tycker att det är en super bra bok, Sara har verkligen lyckats.

Annonser

3 thoughts on “Nina ”Skandaler”

 1. Ditt sett att skriva tycker jag är väldigt bra för det är inte uttråkande och det andra jag tyckte var bra var att du inte snålade när det gällde information så det är bra satt det märks att du verkligen försöker.
  En sak som du kan förbättra är längden på texten satt den inte blir så jätte lång.

 2. Star: Du skrev på ett väldigt bra sätt som gjorde att man aldrig blev uttråkad utan man ville fortsätta läsa recensionen hela tiden.
  Star: Du har med mycket bra information på varje punt som gör att man förstår vad boken handlar om och sånt. Det gör att en läsare man blir intresserad.
  Wish: Enligt mig så finns det inte så mycket som du kan förbättra, men en sak du kan göra är att skriva vilken sorts läsare du rekommenderar boken till.

 3. Star:Välskriven diskussion och omdöme i slutet.
  Star: Du beskriver huvudkaraktärerna väl så man förstår hur de är som personer.
  Wish: Gör tydligare textkopplingar och ge exempel på vad du menar när du t.ex. resonerar kring språket eller budskapet. Vad i texten/berättelsen stödjer dina tankar kring bokens budskap?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s