Gunnar ”Som om hösten kom på sommaren”

RECENSION

 

Jag har läst en bok som heter ”Som om hösten kom på sommaren”. Författaren heter Jan Henrik Nielsen. Det är en mycket spännande bok. Det är alltid väldigt svårt att förutspå vad som ska hända. Det är en äventyrsbok.

 

Den här boken handlar om att det har kommit en väldigt skum sjukdom och alla människor, djur och växter dör. När sjukdomen kom flyttade familjen som den här boken handlar om ut till en bunker på en ö. De hade nämligen ett landställe där. Där sökte de skydd mot sjukdomen. De gick ut ur bunkern först efter några år! Då drabbades fler i familjen av sjukdomen och de som hade turen att inte bli drabbade åkte iväg till stan för att leta efter medicin mot sjukdomen. På vägen till huset i stan hände det massor av spännande saker. Maten tog slut och dem var hela tiden ganska rädda eftersom de visste ju inte om det fanns några människor kvar.

 

Huvudpersonerna i boken är de två barnen Nanna och Fride. Båda tjejerna har bra fantasi och de är hela tiden nyfikna. Nanna blir som en ledare och bestämmer över Fride under berättelsens gång. När de ger sig av till stan tar Nanna mycket ansvar över Fride. Nanna är storasyster. Det handlar mycket om deras pappa. Han bestämmer vad de ska göra för det mesta. Jag tror att Nanna och Fride tycker det är irriterande att han ska bestämma hela tiden. När de två flickorna äntligen gick ut var det ju inte så farligt. Men även fast det inte såg alls farligt ut när de kom ut i den friska luften blev pappan sjuk så han blev väldigt trött och inte på så bra humör. Pappan är ganska sträng. Trots att han är sträng tror jag att han nog är lite osäker på om han alltid tar rätt beslut. Det handlar också om barnens mamma. Hon stannade kvar i stan när sjukdomen kom eftersom hon jobbade på sjukhuset och behövde hjälpa de som hade blivit drabbade.

 

Jag skulle kunna tänka mig att den här berättelsen är i framtiden eftersom det inte verkar så troligt att det här skulle hända och det har ju inte hänt i verkligheten någon gång. Det var i och för sig många som dog av pesten, så det är ju en viss likhet. Han beskriver alla händelser bra, ofta med ganska långa meningar med många ord som beskriver bra. Exempel på en mening är: ”Allt är dött. Träden har inga blad och den mullrika jorden i skogen är brun och livlös”

 

Jan Henrik Nielsen använder ganska varierande meningar. Ibland kommer det något svårt ord fast man fattar nästan ordet ändå eftersom han beskriver allt bra och då går det oftast att förstå ändå.

 

Berättelsen är i tidsordning, han gör ofta tillbakablickar från när familjen bodde i stan. Det är hela tiden författaren som berättar boken. Det är alltså en allvetande bok.

 

Budskapet med den här boken är kanske att man ska ha tålamod om något sånt här skulle hända. De hade ju ett otroligt tålamod när de stannade flera år i bunkern. Jag fattar inte hur de klarade av att vara på en sådan liten yta så länge!

 

Jag tycker författaren har lyckats bra med boken. Han ger oss alla en tanke om hur det skulle kunna vara om det kom en sådan här sjukdom. Boken är definitivt läsvärd. Var beredd på att den är lite seg i början men sedan kommer den igång. Jan Henrik Nielsen bygger upp spänningen på ett väldigt bra sätt. En sådan här bok kan alla läsa!

 

Gunnar Althoff

Annonser

3 thoughts on “Gunnar ”Som om hösten kom på sommaren”

 1. Du gör boken väldigt spännande och jag skulle gärna vilja läsa den för du har med alla punkter som man ska ha och beskriver boken bra.

  Det jag tyckte var extra bra var att du hade med ett exempel och den väldigt fina handlingen du skrev så man fattade vad boken handlade om på så få rader.

  Det jag tyckte var lite mindre bra var att samhället beskrivs lite suddigt. Man fattar hur det ser ut men ge fler förklaringar hur samhället ser ut. Jag tyckte heller inte meningarna flöt på så bra för dem var lite korta ibland i början.

  Men jag blev absolut intresserad av boken så du lyckades väldigt bra med recensionen tycker jag.

 2. du beskriver bra om hur huvudpersonerna är som personer som t.ex. att Pappan alltid tar besluten och när han var sjuk så tog Nanne över för att hon var storasyster.
  jag gillar att du skriver mycket om när du tror att boken utspelar sig.’
  Jag hittar inte att du skriver så mycket om samhället, bara att de bodde i stan och de hade ett landställe.
  boken låter spännande och den ska jag kanske läst.

 3. Star: Väldigt bra att du gör en tydlig textkoppling när du ska beskriva språket i boken.
  Star: Du följer instruktionen och resonerar väl i underrubrikerna.
  Wish: Gör tydligare textkopplingar när du resonerar kring budskapet. Ge exempel på händelser i boken som stödjer dina tankar kring bokens budskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s