Fabian ”God natt mister Tom”

Bokrecension

Boken som jag har läst heter god natt mister Tom som är skriven av Michelle Magorian. God natt mister Tom har blivit en riktig klassiker. Den här boken är en roman.

God natt mister Tom handlar om William Beech, som evakueras från London till en liten by på engelsk landbyggden under andra världskriget. Där får han bo hos Tom i ett litet hus bredvid kyrkan. I London blev William slagen av sin mamma och mobbad av sina klasskamrater i skolan, men hos Tom fick han för första gången kärlek och vänner

. Men en dag får William ett oväntat brev av sin mamma som säger att han ska komma hem till London. Både William, Tom och alla hans vänner blir ledsna, men de skulle hålla kontakten via brev. Efter flera veckor har William inte svarat på breven som Tom och Williams vänner har skickat och då blir Tom orolig och åker till London.

I boken så finns det många viktiga personer som Tom, William, Mamman och Zach men de viktigaste är Tom och William så jag kan berätta lite om dem.

Tom är en snäll man i 60 årsålden som lever ensam med sin hund Sammy. Han har inga riktiga vänner för att han gillar att bo ensam men han har haft en fru men hon dog när hon födde deras barn 40 år tidigare, sen dess har han levt ensam. Men när William evakuerades till honom blev han mer social. Förut tyckte många att han var tråkig men när han förändrades fick han fler vänner och han blev gladare.

William är en smal och blek liten pojke. I början hos Tom är han väldigt blyg och rädd för att göra fel. Hans mamma var sinnessjuk och väldigt troende. Hon har sagt många konstiga saker till William t.ex. som att hon bara älskar honom när han är tyst och lugn. När han hade varit hos Tom ett tag så blev han mer mindre rädd och han blev mer prat glad. William är riktigt snäll och en riktigt bra kompis.

Jag tror att boken utspelar sig i en liten by med stora åkrar och få invånare på engelska landsbyggden. Författaren beskriver det som att alla känner alla och att alla trivs att ha det så. Boken utspelar sig under andravärldskriget och gavs ut för första gången 1981. Författaren har ett enkelt språk som gör boken lättläst men hon skriver väldigt bra och det gör boken spännande.

Författaren är dold och har skrivit berättelsen i kronologisk ordning. Hon har använt direkt tal i dialogerna, det känns som om de pratar här och nu när man läser. Jag tycker att det är bra att författaren är dold för att då blir det mer spännande. Om den är allvetande så känns det som om det redan har hänt och då blir det inte lika spännande.

Jag tycker att god natt mister Tom är en väldigt bra bok. Boken var bra för att den både var spännande och så lärde man sig något av den. Det ligger något verkligt i boken, det är inte som en fantasybok där allt är påhittat och overkligt. Det finns säkert något barn som har det lika nästan hemskt som William hade det hos sin mamma, men det blev bättre, som det blir för många. Jag tror att det är sant att många barn fick flyttat ut på landsbyggden när det var andravärldskriget och det var intressant att lära sig. Jag tror att ett av budskapen i den här boken var just att om man känner sig dålig så blir det oftast bättre, mendet finns fler som t.ex. att barn behöver kärlek för att må bra. Om man bara har någon som tycker om än så blir det en väldigt stor skillnad. Om jag inte hade fått någon kärlek hade det känts som om jag hade varit väldigt liten, som om jag nästan gick under golvet. Jag har inte läst så många böcker som är som god natt mister Tom men jag tyckte att den var bra och jag ska läsa fler. Alla de böcker som jag har läst tidigare är väldigt overkliga och som t.ex. Harry Potter och Erebos även fast de böckerna var väldigt bra så var det roligt att läsa något nytt.

Jag skulle rekommendera att läsa god natt mister Tom för de som gillar spännande och värkliga böcker. God natt mister Tom är en av de bästa böckerna jag har läst och jag skulle ge den fem av fem baggar.

 

 

Annonser

3 thoughts on “Fabian ”God natt mister Tom”

 1. Det var en jättebra bokrecension för du reflekterade mycket och hade med alla punkter tror jag. Det var jätte bra att du reflekterade och du förklarar den så bra med dina egna ord.

  Jag tyckte mycket om när du berättade om huvudpersonerna för det var detaljerat och man fick en klar bild av dem som personer. Men det bästa var att jag aldrig tyckte att den var långtråkig för du berättade så bra.

  Det som var lite mindre bra var att du hade formulerat meningar konstigt som t.ex. Jag tror att boken utspelar sig i en liten by med stora åkrar och få invånare på engelska landsbyggden.
  Ordet ”tror” passar inte så bra där och Det finns säkert något barn som har det lika nästan hemskt som William hade det hos sin mamma, men det blev bättre, som det blir för många.
  Lite konstigt formuleratt och sista meningen jag såg var ”Jag tror att det är sant att många barn fick flyttat ut på landsbyggden när det var andravärldskriget och det var intressant att lära sig.”
  lite konstigt formulerat men recensionen var bra tror att jag boken var spännande.

  //Erik P

 2. Du reflekterar om varje punkt bra och beskriver vad du tycker med många ord.

  Du berättar om alla huvudpersonerna väldigt bra då får man en blick om hur de är som personer. Det var bra när du skrev ”men hon dog när hon födde deras barn 40 år tidigare, sen dess har han levt ensam” Man förstår på ett bättre sätt hur gamla dem är och hur länge sedan det var allt hände. Det bästa är att du skriver mycket om varje sak för då får man en bättre bild hur allt är.

  Ibland blir det lite mycket beskrivningar och man hänger inte med. Jag hittar inte något exempel men ibland fick man läsa om meningen för att förstå. Annars en bra bokrecension, det verkar vara en bra bok!

 3. Star: Du följer instruktionen och resonerar väl kring boken.
  Star: Du beskriver huvudkaraktärerna väldigt bra.
  Wish: Försök att göra en tydligare koppling till texten när du resonerar kring bokens budskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s