Erik D. ”De utvalda”

De utvalda

Den boken jag har läst heter De utvalda. Den är skriven av en av mina favorit författare Kristin Cashore. Genren i den här boken är äventyrsroman. Jag sögs in i den direkt. Därför att den var så himla spännande!

De utvalda handlar nämligen om Katsa som är en särling. En särling innebär att man har en mycket speciell kraft. Katsas kraft är mycket ovanlig, hennes kraft är dödens kraft och överlevarens kraft. Vilket innebär att hon kan döda folk väldigt lätt och att hon kan överleva väldig kall kyla utan att bli speciellt skadad alls. Kungen i riket utnyttjar hennes kraft genom att misshandla folk som inte betalar tillräckligt med tillexempel skatt eller inte betalat tillräckligt för någon vara. Till sist vill inte Katsa misshandla folk mer och bryter sig fri från kungen. Då träffar hon prinsen Po. Han är också en särling, men hans kraft är tankeläsning. De blir vänner och ger sig på jakt efter en den onda kungen i ett av de sju kungadömena där allt möjligt visar sig!

Katsa är den viktigaste huvudpersonen i boken. Hon utvecklas mycket men framförallt blir hon mycket mycket mer självständig. Hon blir såklart också säkrare och bättre på att slåss. Po utvecklas väldigt mycket fast genom att han kan tanke läsa mycket mer och bättre. Han för även bättre kontroll över sin förmåga.

Författaren Kristin Cashore använder ett ganska naturligt språk. Inte några krångliga ord men däremot blir det lite väl långa och krångliga meningar ibland, men inte överdrivet krångliga.

De utvalda är skriven i kronologisk ordning vilket jag tycker är bra därför att jag tycker det är lättare att läsa då. Författaren har också skrivit med direkt tal. Berättaren är en dold berättare vilket betyder att den inte är skriven i Jag-form.

Budskapet med den här boken är att kämpa på även om man har det väldigt tufft. Ett annat budskap är att man ska ha respekt mot alla!

Den här boken rekommenderar jag verkligen! Därför att den är så himla spännande! Jag fastnade för den redan efter 10 minuter! . Den här boken är väldigt bra på att träna upp sin läshastighet i och med att den är så bra!

Annonser

3 thoughts on “Erik D. ”De utvalda”

 1. Star: Du Berättar vad boken handlar om på ett bra sätt. Du berättar med lagom mycket text och du berättar om de viktigaste som man behöver veta. Du går inte in på så mycket detaljer så att den inte blir så lång och det är jättebra.

  Star: Du berättar också på ett bra och enkelt sätt om hur huvudpersonerna utvecklas genom berättelsens gång. Och det som är bra är att du använder bra ord som om du pratar med oss. som t.ex framförallt och såklart.

  wich: Jag tycker att du borde skriva lite mer om diskussion och omdöme. Du skulle kunna gå lite mer in på detalj när du skriver om varför du rekommenderar boken och bara inte att den är spännande. t.ex varför den är spännande.

 2. Star: Du skriver författarens namn och säger att det är en av dina favorit författare. Du skriver om bokens genre och huvudtema, och förklarar bra om de 2 olika huvudpersonerna. Du skriver inte bara att huvudpersonerna utvecklas utan du berättar hur de utvecklas och om hur de var innan, så jag fick i alla fall en bra bild av huvudpersonerna.

  Star: du har berättat bra om vad boken handlar om. Du styckeindelar så att det ska bli lättare att se när du byter ämne, även om det syns när du byter ämne. Du skriver om författaren är dold, synlig eller allvetande. Du skriver det författaren vill förmedla med boken (budskapet).

  Wish: Du skriver inte någonting om samhället eller när boken kom ut. jag tycker också att du borde skriva lite mer om vad du tycker om boken och varför du tycker så. Var specifik och skriv t.ex. ”Jag tycker att boken är bra för att…” ett litet tips är att du kan använda citattecken när du skriver bokens namn och liknande så att man förstår att det är just bokens namn och inte någonting annat.

 3. Star: Du beskriver huvudpersonernas utveckling väldigt väl.
  Star: Du följer instruktionen och berör alla underrubriker vi pratat om.
  Wish: Gör tydliga textkopplingar och ge exempel. T.ex. ”Budskapet med den här boken är att kämpa på även om man har det väldigt tufft. Ett annat budskap är att man ska ha respekt mot alla!” Vad i texten stödjer budskapet du tror dig ha sett? Ge exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s